Rekisteröintiehdot
Tuontikoiran rekisteröinti ➞ Kaikkien rotujen rekisteriehdot ➞ Poikkeusluvat ➞ Lisätietoa
Australiankelpiet
Australiankelpieiden jalostuksen tavoiteohjelma ➞ (pdf)
- Rekisteröintiä varten pennut pitää tunnistusmerkitä eli mikrosiruttaa.
- Pentueen rekisteröinnin edellytyksenä on, että pentueen vanhemmat täyttävät PEVISA-vaatimukset. Kaikkien tutkimustuloksien tulee olla voimassa astutushetkellä.
PEVISA-vaatimukset
- Lonkkakuvausvaatimus; raja-arvo C, ja C-lonkkaisen saa yhdistää vain A-lonkkaiseen
- Selkäkuvausvaatimus; LTV-lausunto, ei raja-arvoa
- Jälkeläismäärärajoitus; koiralle rekisteröidään korkeintaan 12 pentua alle 5-vuotiaana, elinikäinen jälkeläismäärä on korkeintaan 20 pentua. Rajat ylittävät pentueet rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.
Vaatimukset ulkomaisille uroksille
- Ulkomaisia uroksia koskee toistaiseksi voimassa oleva poikkeuslupa: Voidaan rekisteröidä kaksi pentuetta ilman PEVISA- ohjelman mukaisia tutkimustuloksia.
Australiankelpien rotukohtaiset erityisohjeet rekisteröintiin
- Lonkkaniveldysplasiatuloksen C saanut koira pitää parittaa tuloksen A saaneen koiran kanssa.
- Suomen Paimenkoirayhdistyksen (SPKY) rekisteriin merkitty koira voidaan omistajan anomuksesta merkitä ER-rekisteriin. Koiran pitää olla tunnistusmerkitty Kennelliiton hyväksymällä tavalla.
- The Working Kelpien Council of Australia -rekisteriin (WKC) tai The North American Autralian Kelpie Registry, Inc. (NAAKR, Inc.) -rekisteriin merkitty tuontikoira voidaan omistajan anomuksesta merkitä ER-rekisteriin. Koiran pitää olla tunnistusmerkitty Kennelliiton hyväksymällä tavalla. Edellä mainittuihin rekistereihin rekisteröidyn ulkomaalaisen uroksen jälkeläiset rekisteröidään ER-rekisteriin, jos uros ei ole rekisteröity lisäksi FCI:n alaiseen rekisteriin (ei liitännäisrekisteri). Ruotsin AS-rekisteriin tai Norjan N-rekisteriin rekisteröity tuontikoira rekisteröidään Kennelliitossa FI/ER-rekisteriin riippuen sukutaulussa esiintyvien FCI-rekisteröityjen sukupolvien määrästä (FCI:n artikla 8, Kennelliiton rekisteriohje kohta 10 ja 11.1.1).
- Ulkomaisia uroksia koskeva poikkeus: Voidaan rekisteröidä kaksi pentuetta ilman PEVISA-ohjelman mukaisia tutkimustuloksia.
Bordercolliet
Bordercollieiden jalostuksen tavoiteohjelma ➞ (pdf)
- Pentueen rekisteröinnin edellytyksenä on että pentueen vanhemmat täyttävät PEVISA-vaatimukset. Kaikkien tutkimustuloksien tulee olla voimassa astutushetkellä.
- Rekisteröintiä varten pennut pitää tunnistusmerkitä eli mikrosiruttaa.
PEVISA-vaatimukset
- Lonkkakuvausvaatimus; raja-arvo C, ja C-lonkkaisen saa yhdistää vain A-lonkkaiseen
- Virallinen silmätarkastus; silmälausunto on voimassa 24kk
- Virallinen lausunto olkanivelen osteokondroosista. Tämä ehto tulee voimaan 1.1.2023 alkaen.
Vaatimukset ulkomaalaisille uroksille
- Ulkomaisia uroksia koskee toistaiseksi voimassa oleva poikkeuslupa: Voidaan rekisteröidä kaksi pentuetta ilman PEVISA- ohjelman mukaisia tutkimustuloksia.
Bordercollien rotukohtaiset erityisohjeet rekisteröintiin
- Lonkkaniveldysplasiatuloksen C saaneen koiran saa yhdistää vain lonkkaniveldysplasiatuloksen A saaneen koiran kanssa.
- Merle-merle -yhdistelmät ovat kiellettyjä.
- Suomen Paimenkoirayhdistyksen (SPKY) rekisteriin merkitty Suomessa syntynyt koira voidaan omistajan anomuksesta merkitä ER-rekisteriin. Koiran pitää olla tunnistusmerkitty Kennelliiton hyväksymällä tavalla.
- lnternational Sheep Dog Society (ISDS) -rekisteriin merkitty Isossa-Britanniassa syntynyt bordercollie voidaan merkitä FI-rekisteriin, kun sille on haettu The Kennel Clubin export pedigree (FCI circular 36/2009). Muualla kuin lso-Britanniassa syntynyt tai ilman The Kennel Clubin export pedigreetä Suomeen tuotu ISDS rekisteröity bordercollie voidaan omistajan anomuksesta merkitä ER-rekisteriin ilman sukutaulutietoja.
- FCI-rekisteröity ISDS-taustainen koira merkitään normaalisti vastaavaan rekisteriin, kuin mihin se on tuontimaassa merkitty.
- ISDS-rekisteriin rekisteröidyn ulkomaalaisen uroksen jälkeläiset rekisteröidään ER-rekisteriin, jos uros ei ole lisäksi rekisteröity FCl:n alaiseen rekisteriin (ei liitännäisrekisteri) tai Iso-Britannian The Kennel Clubiin.
- Ulkomaisia uroksia koskeva poikkeus: Voidaan rekisteröidä kaksi pentuetta ilman PEVISA-ohjelman mukaisia tutkimustuloksia.
Tuontikoiran rekisteröinti Suomen Kennelliittoon
Suunnitelmissa pennun/aikuisen koiran tuonti ulkomailta? SBCAK:n muistilista ulkomaantuonteihin ➞
- Suomen Kennelliiton tuontikoirarekisteröinnin ohje ➞
- Tuontikoiran tulee olla tunnistusmerkitty
- Rekisteröinnin voi aloittaa OmaKoira-palvelussa (Kennelliiton jäsenille)
- Mikäli koiran uusi omistaja ei ole Kennelliiton jäsen, tulee omistajan täyttää paperinen rekisteröinti-ilmoitus ja lähettää se muiden asiakirjojen mukana Kennelliittoon ➞
- Pohjoismaista tuodessa riittää tuontimaan oma rekisteritodistus
- Norjasta ja Tanskasta tuodessa vaaditaan lisäksi tuontimaan myöntämä omistajatodistus
- Osasta maista tuodessa vaaditaan erityisesti vientiä varten laadittu polveutumistodistus, esim. export pedigree, lista Kennelliiton sivuilla
- Hanki Briteistä tuotavalle ISDS-rekisteröidylle bordercollielle Kennel Clubin Export pedigree
- Tämä vaikuttaa olennaisesti koiran rekisteröintiin Suomen Kennelliitossa (FI vs. ER-rekisteri, ensimmäisenä mainitussa tavassa sukutaulu ilmoitetaan)
- Iso-Britannian Kennelliiton vientisukutaulun tilaus ➞
- ISDS:n rekisteröidyn koiran rekisteröinti the Kennel Clubiin/Iso-Britannian Kennelliittoon ➞
- Muista aina ilmoittaa pennun (tai ulkomaalaisen uroksen jälkeläisiä rekisteröidessä uroksen) kaikki rekisterinumerot toimita pennun/koiran (ja sen vanhempien) kaikki eri rekisteritodistukset/-numerot Kennelliittoon (myös KC:n export pedigree(t) jos kyse on ISDS-rekisteröidystä koirasta)
- Tuontikoiran rekisteröinnistä peritään maksuluokan 2 mukainen maksu (70 €)
- Omakoira-palvelua käytettäessä 5 € alennus
Kaikkia rotuja koskevia rekisteröintiehtoja
Kennelliitolla on kaikkien rotujen rekisteröintiä koskevia ehtoja, joiden tarkoituksena on määritellä rajat terveyteen liittyvissä asioissa. Nämä ehdot ovat:
- Mikäli pentueen vanhemmilla on tietyissä Kennelliiton virallisissa terveystutkimuksissa asteikon huonoin tulos, voidaan pennut rekisteröidä vain EJ-rekisteriin. Näitä tutkimuksia ovat lonkka- ja kyynärnivelkuvaus, polvilumpiotutkimus sekä spondyloosikuvaus
- liian läheistä sukua keskenään olevien vanhempien jälkeläiset voidaan rekisteröidä vain EJ-rekisteriin (isä/emä yhdistettynä jälkeläiseen tai täyssisarukset yhdistetty keskenään, tällöin pentujen sukusiitosasteen on aina vähintään 25%)
- kahta merleväristä koiraa ei saa parittaa keskenään
- kahta töpöhäntäistä (T-box-mutaation aiheuttama töpöhäntä) ei saa parittaa keskenään
Poikkeusluvat
Lupaa voi anoa vain Koirarekisteriohjeen määrittelemissä tilanteissa ja astutukseen voi ryhtyä vasta luvan myöntämisen jälkeen.
Poikkeuslupaa voi anoa kun:
- yhdistelmä ei täytä rotukohtaisen PEVISA-ohjelman vaatimuksia
- narttu halutaan astuttaa tiheämmin kuin Koirarekisteriohjeessa sallitaan
- ulkomaalaisella uroksella halutaan astuttaa narttu vaikka urokselta puuttuu PEVISA-tutkimukset ja sillä on jo kaksi pentuetta Suomessa
Poikkeuslupaa varten on pyydettävä ensin lausunto Sbcak ry:n jalostustoimikunnalta. Pyyntö lähetetään sähköpostitse osoitteeseen jalostus.sbcak(at)gmail.com
Poikkeuslupa-anomus käsitellään Suomen Kennelliiton jalostustieteellisessä toimikunnassa. Hakemus lähetetään sähköpostitse osoitteeseen jalostusposti(at)kennelliitto.fi
Mikäli Kennelliitto ei ennen astutusta ole myöntänyt poikkeuslupaa rotukohtaisista erityisehdoista poikkeamiseen (ks. rotukohtaiset erityisehdot), voidaan pennut rekisteröidä ainoastaan EJ-rekisteriin. Kuitenkin, jos pentueen vanhemmilla ei astutushetkellä ole rotukohtaisen PEVISA-ohjelman edellyttämiä voimassa olevia terveystutkimustuloksia tai lausuntoja, vaan vanhemmat on tutkittu/lausuttu vasta astutuksen jälkeen ja todettu niiden täyttävän rotukohtaisen PEVISA-ohjelman asettamat raja-arvot, voi kasvattaja yhden kerran rekisteröidä tällaisen pentueensa FI-rekisteriin niin, että rekisteröintimaksu on korotettu. Koiralle voidaan rekisteröidä yksi tällainen pentue jalostusoikeuden hallinnasta riippumatta. (lue lisää: Kennelliitto ➞)
Lisätietoja:
SKL kasvatus ja terveys ➞
SKL rekisteröinti ➞
Rekisteröintiohje ➞
Rotukohtaiset erityisehdot ➞