Erikoisnäyttelyt

Tulevat erikoisnäyttelytErikoisnäyttelyLuokat ja osallistumiskriteeritKiertopalkinnotTuloksiaKuvia

TULEVAT ERIKOISNÄYTTELYT

Jos haluat osallistua erikoinäyttelyn järjestelyihin, tulla kehäsihteeriksi, ehdottaa tuomareita tai järjestää seuraavan erikoisnäyttelyn omalla paikkakunnallasi, otathan yhteyttä: info.sbcak(a)gmail.com.

ERIKOISNÄYTTELY

SBCAK järjestää vuosittain erikoisnäyttelyn bordercollieille ja australiankelpieille. Erikoisnäyttely on virallinen näyttely, jossa koira saa laatuarvostelun ja voi saada sertifikaatin ja valioitua.

Toisin kuin ryhmä,- nord ja KV-näyttelyissä, rotunsa parhaat eivät kilpaile Best in Show -kehässä kaikkien muiden rotujen kanssa, vaan Best in Show -kilpailu käydään aina rotunsa parhaan bordercollien ja austaliankelpien välillä.

Erikoisnäyttely voidaan järjestää omana näyttelynä, jolloin näyttelyyn osallistuu vain bordercollieita ja australiankelpieitä, mutta käytännönjärjestelyjen vuoksi erikoisnäyttely järjestetään toisinaan jonkun muun näyttelyn yhteydessä. Silloinkin omana erillisenä näyttelynä.

ERIKOISNÄYTTELYN LUOKAT JA OSALLISTUMISKRITEERIT

Pikkupentuluokka (BABY)
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisi kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet seitsemää kuukautta. Tuomari voi antaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi. 

Pentuluokka (PEK)
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät seitsemän kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet yhdeksää kuukautta. Tuomari voi antaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi.

Junioriluokka (JUN)
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät yhdeksän (9) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahdeksaatoista (18) kuukautta.

Nuorten luokka (NUO)
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahtakymmentäneljää (24) kuukautta.

Avoin luokka (AVO)
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta. Luokassa ei ole yläikärajaa.

Käyttöluokka (KÄY)
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta. Lisäksi täytyy olla hyväksytysti suoritettu paimennuskokeen perusrata tai koulutustunnus 1-luokassa palveluskoira- tai pelastuskoira (IPOR) kokeesta. Luonnetestitulos ei oikeuta osallistumaan käyttöluokkaan.

Valioluokka (VAL) 
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta ja ovat jonkin FCI:n tunnustaman kenneljärjestön tai kansainvälisiä muotovalioita. Suomen muotovalio on ilmoitettava aina valioluokkaan, ellei koiralla ole oikeutta osallistua käyttö- tai veteraaniluokkaan.

Veteraaniluokka (VET)
Koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät kahdeksan (8) vuotta.

Kasvattajaluokka (KAS) 
Kasvattaja voi ilmoittaa kasvattajaluokkaan neljä kasvattiaan, jotka on palkittu laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä tässä näyttelyssä. Kasvattaja saa kilpailla yhdessä näyttelyssä vain yhdellä ryhmällä rotua kohti.

Jälkeläisluokka (JÄL)
Jälkeläisluokkaan voi ilmoittaa uroksen tai nartun neljän jälkeläisensä muodostamalla ryhmällä. Jälkeläisten tulee olla palkittu laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä tässä näyttelyssä. Urosta tai narttua ei tarvitse ilmoittaa muihin luokkiin, mutta se tulee esittää jälkeläisryhmänsä kanssa. 

Paras uros-/paras narttuluokka (PU/PN) 
Paras uros ja paras narttu kehiin osallistuvat juniori-, nuorten-, avoin-, valio-, käyttö- ja veteraaniluokan neljän parasta koiraa, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen ja palkittu sertifikaatin arvoisella (SA).

Rodun (ROP) ja vastakkaisen sukupuolen paras (VSP)
Rodun parhaan valintaan osallistuvat paras uros ja paras narttu. Rotunsa paras ja vastakkaisen sukupuolen paras koira valitaan myös veteraani-, junior- ja  pentuluokista. sekä kasvattaja- ja jälkeläisluokasta.

Best in Show (BIS)
Best in Show kilpailussa valitaan näyttelyn kaunein koira. BIS-kilpailussa kilpailevat vastakkain rotunsa paras bordercollie ja australiankelpie. Lisäksi valitaan näyttelyn paras pentu, veteraani sekä paras kasvattaja- ja paras jälkeläisryhmä.

KIERTOPALKINNOT

Bordercollieille:
ROP-juniori – voittaja huolehtii pokaalin kierrosta

Australiankelpieille:
ROP-juniori – voittaja huolehtii pokaalin kierrosta

TULOKSIA

2023 – Oulu

2022 – Kaarina

2021 – erikoisnäyttelyä ei järjestetty

2020 – erikoisnäyttelyä ei järjestetty

2019 – Loviisa